Pernah tak korang terfikir kenapa ada lubang-lubang kecil pada biskut yang korang makan. Paling obvious ialah pada biskut tawar. Almost semua biskut tawar akan mempunyai lubang-lubang kecil pada permukaannya. Itu bukan hiasan atau suka-suka. Tapi ada fungsinya.. Nak tau? Baca kat bawah..
Pencarian
hari ini menunjukkan bahawa biskut-biskut ini dibuat berlubang bukanlah
kerana suka-suka. Namun ianya adalah kerana untuk memastikan
biskut-biskut ini masak secara rata. Kalau diikutkan, biskut ini akan
mengeluarkan wap/ haba. Tanpa lubang-lubang ini, biskut akan
mengelembung dan membuatkan biskut kelihatan buruk. Selain itu, dengan
lubang-lubang ini, biskut akan lebih rangup.
Kalau
lubang-lubang biskut ini dibuat terlalu dekat menyebabkan biskut akan
menjadi sangat keras dan kering kerana terlalau banyak wap yang keluar.
Kalau terlalu jauh, gelembung yang hodoh akan muncul.
p/s : Mungkin ada yang dah tau.. tapi yang belum tau tu, boleh la share info ni kepada kawan-kawan korang yang belom tau.
Sumber : Here
12 comments:
Nice info admin..lama da nak taw pasal ni
baru aku tahu..patut la sepesyen je btk nye sejak dr kecik aku makan..haha
macam tu rupanya..tq for de info...=)
Selain tu, lubang tu adalah sebagai lock agar setiap lapisan tak terbang masa baking n cooling process. Kalau korang notice, biskut tu ada banyak lapis. Lapis tu yg bagi texture rapuh agar sedap dimakan. Tak silap aku lapisan tu pun ada range jugak. Kalau banyak sgt biskut jadi keras, kalau sikit biskut jadi nipis n tak best. Biskut yg mahal ada banyak lapis. Secara normal tak silap aku biskut tu ada 9 lapis. : )
nice info
biskut tingkap!
simple but really informative.TQ admin and anon 21:15
ooooooooooo.........baru tau.^^.heheheheheh.....
nice info admin..thanks :)
Artikel Terkini: MyFriends2u.com - Laman Sosial Buatan Malaysia
ohhhhhh.... ingat suke2 je dia wat lubang tu...
bro memg kerje buat biskut eh
Pretty blog, so many ideas in a single site, thanks for the informative article, keep updating more article.
sites like firstrowsports
Post a Comment