Mesti korang pernah terfikir samada ais dalam air yang korang minum kat kedai tu dimasak atau air mentah. So, bagaimana caranya untuk korang kenalpasti samada air yang digunakan untuk membuat ais itu dimasak atau air mentah?
Ais dari air mentah berwarna putih kerana masih banyak gas yang
terperangkap di dalamnya. Biasanya, ais yang dibuat dari air mentah
adalah ais blok. Ais ini jelas-jelas tidak baik dimakan/minum,
lebih-lebih lagi jika airnya diambil dari sumber air yang tercemar
Ais dari air masak
akan kelihatan jernih kerana gas di dalam air terlepaskan ketika proses
perebusan. Biasanya, ais seperti ini disebut ais kristal. Sekarang, ais
kristal sudah banyak digunakan, ianya berbentuk kiub dan berlubang,
berlubang di tengah-tengah.
Sumber : Here
itu reasons orang kampung...
ReplyDeletereason orang kampung?? ko ni mesti ahli bijak pandai tahap pemenang anugerah Nobel kan haa ape pula pendapat ko nak bezakan ais ni??
ReplyDeleteBgus gak info ni, wlu rmi yg tau tp i tot rmi jga yg x tau bende ni...thanks admin... Yg rs diri pandai sgt tu tak yah baca blog ni, p men jauh2.. Peace~~
ReplyDeletedulu kakak pernah bagitau.. thanks to remind. :-)
ReplyDeletelg satu kan kalo nak beza.. ais dr air paip ni, kalo kita wat 'sky juice', kite leh tgk beza air tu..kalo ais paip, air tu jd kabur gitu..nak minum pun xlalu..
ReplyDeletenah kan.lama sdh baini sia tau.p baru skang ney ada kajian.heheheh.........
ReplyDeletetq info ini
ReplyDeleterasanya mmg betul info nie.
ReplyDeletesbb i sndri jenis yg gile kunyah ais.
and ade jenis ais yg sedap utk kunyah.
slalunye yg dr air xmasak yang kaler putih tu la.
paling sedap sebab berkecai dlm mulut.
mmg betul klu ais dr air masak kaler jernih.
tp kalau kunyah xbape sedap sebab macam kaca.
nice info..tq..
ReplyDelete